Poiré: het minder bekende zusje van de appelcider

Poulardière Poiré AOP Domfront

Deel

Een ontzettend leuk stukje over poiré in Trouw op 15 september 2018.
Daardoor ging het erg hard met de Poiré AOP Domfront van de Ferme de la Poulardière, maar er is weer een nieuwe lading aangekomen!
Hieronder de tekst van het stukje van Seije Slager:

Poiré: het minder bekende zusje van de appelcider

Seije Slager– Trouw, 15 september 2018

Poulardière Poiré AOP Domfront

DRINKEN

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Vandaag een uitstapje naar poiré.

Deze maand laten we het bier even staan. Want het is september, en dan maakt zich altijd het verlangen naar een andere koolzuurhoudende drank met ongeveer 5 procent alcohol van mij meester: poiré.

Keuzestress

Poiré wordt gemaakt van vergist perensap. Een soort zusje van de appelcider dus, maar waar die zich al jaren in een groeiende populariteit mag verheugen, blijft poiré een ondergeschoven drankje. De meeste slijters kijken je ietwat glazig aan, als je ernaar vraagt.

Gelukkig zijn de dagen dat je zelf een voorraad moest gaan scoren op een Normandische boerenmarkt ook wel voorbij. Online vind je steeds meer ciderwinkeltjes, die ook vaak poirés in hun assortiment voeren. En in een zijsteegje van het Amsterdamse Rembrandtplein trof ik in de fysieke winkel ‘Appels & Peren’ tot mijn vreugde meer dan tien soorten aan.

Overweldigd door keuzestress viel ik van de weeromstuit terug op de veilige keuze: een poiré uit de omgeving van Domfront. Dat Normandische stadje wordt omzoomd door eeuwenoude perenboomgaarden, en kan bogen op veel traditie in het maken van poiré. Het voert als enige poirégebied een appellation d’origine contrôlée: wie het label Domfront wil voeren, moet aan een aantal strenge voorwaarden voldoen.

Je proeft de fruitigheid van de peren, maar hij is toch eerder droog dan zoet

Ook de Ferme de la Poulardière bleek een perfect aperitief voor die tijd van het jaar dat nazomer en herfst om voorrang strijden. Hij is lekker doordrinkbaar, maar een goede poiré is niet oppervlakkig: hij krijgt diepte door een hint van overrijpheid, die zelfs een beetje naar rotting mag neigen. Je proeft de fruitigheid van de peren, maar hij is toch eerder droog dan zoet.

Serveer in een champagneglas of een gewoon wijnglas, en de visite is gegarandeerd geïmponeerd.

Ferme de la Poulardière
Poiré Domfront
Appels en Peren
www.appelsenperen.amsterdam

€ 7,50

Meer van ons testpanel lezen dat wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica proeft? Lees het hier.

Meer nieuws en blogs

Ramborn_cider_producer
Nieuws

Ramborn: cider uit de regenwouden van Luxemburg

Drie goede vrienden die tijdens een vakantie in het Verenigd Koninkrijk de lokale ciders proeven: daar begint het verhaal van Ramborn. Tijdens het proeven deelden de vrienden onderling verhalen over hun ouders en grootouders, die lokale appels gebruikten om hun eigen cider te produceren. Zo ontstond het idee om een eigen

Lees verder >
calvados-vaten
Nieuws

Calvados: toveren met appels

Rezha Baktali schrijft in De Telegraaf van 12 januari 2022 een leuk artikel over Calvados. Hij reist af naar Normandië om meer over de bijzondere drank te leren. En dat bevalt goed: ‘Voor mij wordt het dit jaar een glaasje calvados!’ Lees hier het hele artikel en bekijk welke heerlijke

Lees verder >
Nieuws

‘Pét-nat’: een bijzondere bubbel

De bubbelwijn: oorspronkelijk beschouwd als een mislukt project, tegenwoordig een feestelijke en populaire drank. Wist u dat deze bubbels niet altijd achteraf worden toegevoegd, maar ook door natuurlijke gisting tot stand kunnen komen? Deze methode wordt door makers ook wel ‘pétilant naturel’ of ‘pét-nat’ genoemd. Bij deze methode bottelt de

Lees verder >